Bejelentkezés

A népi kézművesség  - vizuális kultúra –termékfejlesztés – értékesítés kapcsolatában

  1.   KEMECSE MANUFAKTÚRA

Fazakas műhely, Sepsiszentkirályban, Sepsiszentgyörgytől 7 km-re. Két alapító működteti:  Tamás, autodidakta fazakas, Kolumbán Hanna, grafikus, egy éves időtartamban fazakas tanfolyam résztvevője.

Műhelyüket vidékfejlesztési alapból elnyert pályázattal korszerűsítették.

Termékeiket vásárokban, ismeretségi körben, áruházlánc keretén belül terjesztik.

Termék megjelenítésként – a grafikustársnak köszönhetően -  weboldalt, facebook oldalt, rövid filmek, termékkatalógust, szórólapokat készítenek, kezdetben magasabb szintű kivitelezésben, mint a kerámia.

Erősség:

-          felszerelt műhely

-          Rendelkezik saját reklám szakemberrel

-          Állandó alkalmazottak

-          Állandó megrendelések

Hiányosság:

-          Szakmai képzéseken való részvétel hiánya

-          Szakemberektől a visszajelzések hiánya

EMLÉKEZTETŐ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt műhelymunkájáról

A projekt támogatásának mértéke: 100%

Időpont: 2019. május 29-30.

Helyszín: Békéscsaba

Téma: Egyéb kézműves termékek vizuális megjelenítése – tematikus műhelymunka

 

Résztvevők: a mellékelt jelenléti ívben szereplő egyéb kézműves termékeket előállítók és vizuális kultúra szakértők a magyarországi és az erdélyi (romániai) partnerek képviseletében

A műhelymunka első napján a máshová nem sorolható egyéb kézműves tárgyat előállítók adtak tájékoztatást az általuk végzett tevékenységekről, szolgáltatásokról.

A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány által delegált szakértők részletesen bemutatták tagjaik tevékenységét az egyéb kézműves szolgáltatások témakörben.

Beszámoltak a témakörrel összefüggő kézműves kiállításaik szolgáltatás kínálatáról, az ún. Jeles Napok eseményről, a Farsangtemetés és a Tojásírás Éjszakájának egyedi módszereiről.

A rendezvény második napján a projekt fényképész szakterületét képviselő székelyudvarhelyi Dávid Fotó szakembere tartott szemléletes előadást és bemutatót az egyéb kézműves termékek fotózásának módszertanáról, jó példáiról.

Különleges informatikai fejlesztésüket is bemutatták, mely jól alkalmazható technikai keretrendszert biztosít a munkájukhoz és ajánlható mások számára is.

Ezt követően a résztvevő magyarországi (Életfa Alapítvány képviselői) és az erdélyi szakemberek a termékek fotózásának, filmezésének, így a kézműves tárgyak megjelenítésének legjobb megoldásairól folytattak tartalmas konzultációt.

  1. Virágoskuti Biogazdaság

Tulajdonos: Rózsa Péter

25 hektáron gazdálkodnak, itt is laknak és itt vannak az üzemeik is, vagyis mindent helyben termesztenek, tenyésztenek és itt dolgozzák fel, értékesítik termékeiket. Ez a portékák 90 %-ra igaz. 5 hektár erdőt és 4 hektár gyepet is magába foglal a gazdaság, a többi területen szántóföldi növényeket, takarmányt (kukoricát, tönkölybúzát, zabot, lucernát, sütőtököt, babot, csicsókát) termelnek biodinamikus módszerekkel.

Az  egy részében télen is fűthető fóliasátruk 5 hektáros, ebben termesztik a gyümölcseik egy részét is, fák is találhatók benne. Mivel a biogazdálkodáshoz komposzt kell, az állattenyésztést is beindították, hiszen a növénytermesztéshez trágya, természetes tápanyag kell. Szürkemarhát, mangalicát, rackát, szamarat, teheneket, aprómajorságot tartanak. Ezzel elindult a tej és tejtermék termelés, sajtkészítés is.

Termékeiket helyben, biopiacokon értékesítik, valamint az igényesen Makovecz iroda által tervezett vendéglőjükben lehet elfogyasztani a saját termesztésű növényekből, húsokból, alkoholos és alkoholmentes italokból előállított ételeket, italokat.

Termékei (tárgyi szellemi) kötődése a népi kultúrához: hagyományos növénytermesztés és állattenyésztés, hagyományos ételkínálat a vendéglőben.

Kultúra és közösség erősítő funkciója: magyar népi kultúra népszerűsítő jellegű az egyes magyar állatfajok tartása (racka, mangalica, magyar szürkemarha), hortobágyi csikós bemutatók szervezése, magyaros ételek készítése

Termékek funkcionalitása a mai korban, igazodás a vásárlói követelményekhez: kialakította saját vásárlóközönségét, felismerte a biogazdaság fontosságát és életképességét a XXI. században.

Innovációs folyamatok, termékek (cégfejlesztésben, termékfejlesztésben): folyamatos termékfejlesztés.

 

Erőssége:  a biogazdaság példaértékű, “több lábon áll”, növény, állattenyésztés, feldolgozott termékek eladása, vendéglátás, kézműves táborok szervezése, növénynemesítés, stb. Önnfenntartó, nem szorul külső (állami, Uniós támogatásra).

SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt tanulmányútjáról

Időpont: 2019.05.30-31.

Helyszín: Virágoskúti Kertész Kft.

Téma: Egyéb kézműves termékek vizuális megjelenítésének lehetőségei 

A tanulmányút keretén belül megismerkedtünk a Balmazújváros melletti virágoskúti biogazdasággal, ahol a magvetéstől a feldolgozásig tartó teljes folyamat vegyszermentesen történik. A zöldség és fűszernövények, szántóföldi növények termesztése 25 hektáron, biodinamikus módszerek segítségével zajlik. A körbevezetéskor láttunk rózsát, padlizsánt, paprikát, epret, búzát, uborkát, paradicsomot. A növények termesztésén kívül a gazdaság őshonos magyar állattok tenyésztésével is foglalkozik, úgymint a szürke marha, szőke mangalica, szamár ménes, kopasznyakú tyúkok, fodros tollú ludak, gyöngytyúkok, pulykák, komondorok. A biogazdaság megtekintése után a biocsárdában ebédeltünk. Az itt készített ételekhez az alapanyagokat nagyrészt saját gazdaságukból merítík, a többit pedig biotermelőktől és kereskedőktől szerzik be. Étlapjukon különleges, de mégis hagyományosan elkészített ételek szerepelnek, például szamár-, bivaly-, bárányhús, valamint sajtok, túrók. Italkínálatukra jellemzőek a szörpök, a kézműves sörök, pálinkák, borok. A csárda berendezéseit kézművesek készítették a tányéroktól a csillárokig bezárólag. Minden tárgyon megfigyelhetőek a magyar motívumvilág csodái.

A biogazdaság kiváló példája annak, hogy a nemzeti kultúra hogyan lehet az elmaradott térségek esélyteremtő, felzárkózást elősegítő eszköze. A hagyományos kultúra értékei korszerű tudással párosulva közösségfejlesztő, nemzeti identitást erősítő, felzárkózást elősegítő eszköz.

EMLÉKEZTETŐ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt műhelymunkájáról

Időpont: 2019. április 5-6.

Helyszín: Békéscsaba

Téma: Egyéb kézműves termékek vizuális megjelenítését tanulmányozó műhelymunka (jelenlegi helyzete és továbbfejlesztésének lehetőségei)

A műhelymunka első napján a textil, élelmiszer, kozmetikum és használati tárgyak körébe nem tartozó egyéb termékeket előállító meghívott kézművesek adtak tájékoztatást termékbemutatóval egybekötve az általuk végzett tevékenységekről, termékekről.

Magyarországról:

-       Balatoni Tibor: fafaragással foglalkozik, díszítő faragással és tárgyalkotó faragással. A Népművészeti Egyesülettel játszó teret és emlék parkokat faragnak településükön. A kézműves tudás tanítását, átadását tekinti a legfontosabbnak.

-       Pásztor Zsolt: kender termesztésével foglalkozik és ebből a növényből funkcionális termékek előállítását végzi. Fontosnak tartja a térségi termelői összefogást.

-       Hanyecz Adél: elkötelezett a természetes alapanyagból készülő használati tárgyak készítése mellett, műhely kialakításán, korszerűsítésén dolgozik Csongrád megyében.

-       Ivanics Anna: több éve végez piacépítő munkát egyedi kendertermékekkel első sorban az öltözet kiegészítői tárgykörben.

Felvidékről (Szlovákiából):

-       Kovács Márton: Gömörben bőr használati tárgyakat készít, igyekszik piaci részesedést szerezni, hosszabb távon ebből kíván megélni. Honlapot is működtet.

-       Nagy György: Vághosszúréten kézműves házat működtetnek, a népművészeti tartalom megtartásával készítenek használati tárgyakat. Létrehozták a Felvidéki Magyar Kézműves Szövetséget, mellyel ösztöndíj programot terveznek működtetni a mesterségek népszerűsítése érdekében

A rendezvény második napján a projekt fényképész és filmkészítő szakemberei (Molnár Előd, Csiga Tamás, Szabó Péter, Major Gyula) tartottak szemléletes előadást és bemutatót az egyéb kézműves termékek színvonalas vizuális megjelenítésének jó példáiról (fotókiállítás, illetve élményfilm).

Ezt követően a meghívott magyarországi és felvidéki egyéb kézműves termékeket előállítók a termékek vizuális megjelenéséről és ezek továbbfejlesztési lehetőségeiről tartottak innovatív konzultációt.